Ny museumsattraksjon åpnet

Publisert av: Tildelinger 28. juni 2021

Telemark Museum åpnet VEV, ny nasjonal kulturattraksjon i Brekkeparken, Skien. Museumsbygget er realisert i et gedigent spleiselag mellom offentlige og private aktører.   

Feirer åpning: Fv. bak Morten Wexels, styreleder Sparebankstiftelsen Telemark-Grenland (STG), Per Halvorsen, direktør Sparebank 1 Sørøst-Norge, Jan Terje Olsen, daglig leder STG,  Fv. foran. George Aubert, styreleder i Telemark Museum, Hedda Foss Five, ordfører i Skien,  Kristin Ørmen Johnsen, leder av familie- og kulturkomitéen på Stortinget, Fylkesordfører Terje Riis Johansen, Jorunn Sem Fure, direktør Telemark Museum. 

Gedigent spleiselag

Stiftelsen Telemark Grenland og SpareBank 1 Sørøst- Norge har sammen bidratt med tidenes største gave i et gedigent spleiselag og samarbeid *) mellom stat, Vestfold Telemark Fylke, Skien Kommune  og andre private aktører for å løfte Telemark Museum opp i nasjonal liga.  Museet fikk 11 millioner fra bank og stiftelse som bidro til fullfinansiering av det nye museumsbygget budsjettert til 114 millioner kroner.

Feiret åpning

Alle var med å feire åpning av det nye museumsbygget VEV.

– Bidragene var helt avgjørende for at vi nå endelig åpner kulturbygget, VEV, som er en attraksjon i seg selv, sa Jorunn Sem Fure, direktør i Telemark Museum. Vi gleder oss til å skape gode opplevelser og møteplasser for befolkningen året rundt. Museet er godt vevd inn i, og spiller sammen med hele attraksjonsmiljøet i Skien og Telemark. Med nybygget VEV får vi gjort en enda bedre jobb for alle. Dette er en av de absolutt største begivenheter i hele museets 110 år lange historie.

Nytt Kultur-og museumsbygg «VEV – der fortid møter fremtid» inneholder tre galleri- og utstillingsrom, fleksible veggløsninger, auditorium, møterom, kafé, tenketrapp og 25 arbeidsbaser på 2500 kvadratmeter.

«Banksalen»

Foredragssalen i VEV har fått navnet «Banksalen» som takk for bidrag fra bank og stiftelse.

– Vi er glade for å være med å løfte i felleskap Telemark Museum til å bli en kjent og interessant attraksjon nasjonalt, sier Jan Terje Olsen, daglig leder i Sparebankstiftelsen Telemark-Grenland. Det nye museumsbygget vil bety mye for regionen og befolkningen, barn, unge, voksne og eldre som besøker museet. Vi vet at utstillinger og aktivitetstilbud er populært og mye brukt. Nå får de tusenvis av besøkende et nytt innendørs sted for å oppleve og lære om kultur på nye måter hele året. Det var vesentlig for oss i stiftelsen, når vi nå tråkket til med en ekstraordinær gavepakke sammen med banken.

Tidenes gave: Stiftelsens bidrag (7,5 mill) sammen med bankens (3,5 mill.) er deres største felles løft til kulturformål noensinne. Fv. Per Halvorsen, direktør Sparebank 1 Sørøst-Norge, Morten Wexels, styreformann og Jan Terje Olsen, daglig leder, Sparebankstiftelsen Telemark-Grenland, Jorunn Sem Fure, direktør Telemark Museum.

Utvikle sosiale felleskap

Per Halvorsen direktør i Sparebank 1 Sørøst-Norge påpeker forventinger om å være med å skape et sosialt bærekraftig samfunn.

– Vi er opptatt av å være en støttespiller for å utvikle sosiale felleskap preget av tillit, trygghet, tilhørighet som gir muligheter for tilgang til arbeid, utdanning og gode nærmiljø. Det nye museumsbygget favner mye av dette, og er helt i tråd med vår sparebankånd, vår identitet. Jeg regner med at den nye museumsattraksjonen vil fange interesse langt utenfor Grenlandsområdet.

***

*) Gedigent spleiselag og samarbeid for å realisere kultur-/museumsattraksjon i Skien: 

Staten 45 mill, Skien kommune og Vestfold Telemark fylkeskommune, 25 mill. hver, byggefond (museets egne midler) 5 mill., Sparebank 1 Sørøst-Norge og Sparebankstiftelsen Telemark-Grenland 11 mill., gaver og gaveforsterkningstilskudd, 3 mill, Backe, Vauvert og Hovunds fond, Den Norske Handelsstands Understøttelsesfond, Veidekke og Børve Borchsenius Arkitekter.

 

siri@krohnfagervoll.no/foto: Dag Jenssen

Se flere foto fra åpningen…